Wijn, romantiek en historie in het aantrekkelijke Duitsland

Onze Duitse oosterburen leven in één van de grotere landen van Europa, dus het is niet verrassend dat er een veelheid aan aantrekkelijke plekjes is in Duitsland. Hoewel daar in de oorlog een deel van verloren is gegaan, biedt het Germaanse land naast natuurschoon ook nog steeds veel mooie steden en stadjes en kastelen. Hier een paar leuke tips voor plekjes om te bezoeken in Duitsland. 

München
© Pixabay.com

Prachtige historische binnensteden 

Helaas hebben veel Duitse steden schade opgelopen in de Tweede Wereldoorlog, en is daar niet altijd iets moois voor teruggezet. In het zuiden van Duitsland kunt u echter een topdag hebben in het mooie München. Hoewel de stad op de derde plaats van grootste steden in het land staat, is het leuke, historische centrum net als een dorp. Het is er gezellig en gemoedelijk, en natuurlijk vloeit het bier er rijkelijk. Het is immers de stad van het Oktoberfest, dat overigens in september gehouden wordt. Gaat u met de auto naar München, houdt er dan rekening mee dat dit een van de vele steden is met een umweltzone in Duitsland. Dat wil zeggen dat u in en rondom het centrum alleen met uw auto mag komen als u een milieusticker heeft gekocht. Wilt u zich dat besparen, dan zijn er ook nog leuke steden zonder umweltzone in Duitsland. Het oude centrum van Neurenberg, ook in het zuiden, ligt prachtig tegen een berg op en is in ere hersteld na de oorlog. Helemaal in het noorden van het land ligt de Hanzestad Lübeck, met een oud centrum dat nog helemaal doet denken aan de gloriejaren van het koopmannengilde. 

Rothenburg ob der Tauer
© Pixabay.com

Een route vol romantiek 

Combineert u graag het bezoeken van mooie plekken met het rondrijden in uw auto, kies dan voor een bezoek aan de zogenaamde Romantische Strasse. De route is 385 kilometer lang route en loopt zuidwaarts van de rivier de Main naar de Duitse Alpen. De populaire route doet haar naam eer aan, want de prachtige kastelen en de knusse middeleeuwse stadjes die u onderweg tegenkomt roepen zonder meer een gevoel van romantiek op. U rijdt door rivierdalen, langs bossen en groene weiden tot u de witte bergtoppen van de Alpen ziet. Eén van de grootste hoogtepunten die u onderweg zult tegen komen is het beroemde kasteel Neuschwanstein. Het kasteel is niet zo oud – de bouw begon in 1869 – maar is wel van grote schoonheid, niet in de laatste plaats ook om haar locatie op een berg met overzicht over de rivier en zicht op de Alpen. Sla onderweg vooral niet het stadje Rothenburg ob der Tauber over. Het is een uitstekend behouden gebleven vestingstad uit de middeleeuwen. Een genot voor het oog en een prachtige plek voor een terrasje! 

Cochem
© Pixabay.com

Een wijntje langs de rivier 

Voor een mooi stukje natuur wat dichter bij huis, zit u goed bij een bezoek aan de Moezelvallei. De rivier kronkelt door een heuvelachtig landschap vol wijngaarden, waar de beroemde Moezelwijnen hun oorsprong vinden. De beroemdste aanlegplaats in het gebied is het stadje Cochem. Aan de rand van het historische stadje vindt u de burcht Reichsburg, vanuit waar u een mooi uitzicht heeft over de riviervallei. Van hieruit ligt het hele land, waar nog veel meer te ontdekken is, nog aan uw voeten.