Dit zijn de mooiste dorpen en steden in Oostenrijk

Oostenrijk is vooral gekend als een wintersportbestemming en voor de prachtige berglandschappen. Maar het land dat de thuis is van de majestueuze Alpen heeft ook enkele prachtige dorpen binnen zijn grenzen liggen. Hier zijn alvast enkele van de mooiste dorpen in Oostenrijk. 

Salzburg
© Pixabay.com

Salzburg

Gezien Salzburg wordt beschouwd als een van de mooiste steden in Centraal-Europa is het niet moeilijk om het in deze lijst van mooiste dorpen in Oostenrijk te vermelden. Met een geschiedenis van ruim twaalf eeuwen, heeft de stad voldoende tijd gehad om te groeien in de prachtige stad die het nu is. Het goed gebleven oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en uiteraard is Salzburg ook de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart. 

Feldkirch

Deze stad is gelegen in de westelijke uithoek van Oostenrijk, dicht bij de grens met zowel Zwitserland als Liechtenstein. Het indrukwekkende oude centrum in combinatie met de witte bergtoppen op de achtergrond geven de stad een dramatisch effect. Hier zal je zeker enkele dagen langer willen verblijven. 

Hallstatt
© Pixabay.com

Hallstatt

Hallstatt is een favoriete bestemming geworden voor veel reizigers en dat heeft vooral te maken met zijn ligging aan het Hallstätter meer. Hallstatt is zelfs zo mooi dat ze in China een volledige replica hebben nagebouwd voor toeristen. Maar uiteraard gaat er niets boven het echte Hallstatt waar je heerlijke schnitzels kan eten. 

Kufstein

Kufstein heeft de sfeer van een prachtig klein middeleeuws dorpje en is gelegen in de Tiroolse Alpen langs de Inn rivier. Toch is het de tweede grootste stad in Tirol, na Innsbruck. Het fort uit de dertiende eeuw dat op de stad uitkijkt is de grootste bezienswaardigheid en is de thuis van de Heldenorgel, het grootste buitenorgel ter wereld. 

Heiligenblut

Het dorp heeft zijn naam te danken aan het feit dat er hier ooit een kapel stond die een relikwie had die het bloed van Jezus Christus bevatte. De kapel trok dan ook lang veel christenen aan. Het dorp is ook de beginplaats van de Grossglockner High Alpine Road, een van de mooiste autoroutes in Oostenrijk. Door zijn ligging aan de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, is het in de winter een populair skiresort. 

Oostenrijk
© Pixabay.com

St Gilgen

St Gilgen is gelegen op minder dan 30 kilometer van de stad Salzburg en kan dus makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan Salzburg. Het is gelegen op de oevers van het Wolfgangmeer. Door de pittoreske setting diende het vaak als decor in scenes van de beroemde film ‘The Sound of Music’. St Gilgen wordt vaak wel eens de stad van Mozart genoemd. Nochtans is de componist er nooit geweest. De link ligt dan ook in feit dat Mozarts moeder hier werd geboren, dat zijn zus hier lang woonde en dat zijn grootvader hier werkte. 

Let op! Als je met de wagen naar Oostenrijk reist, heb je een tolvignet nodig. Klik op deze link om er meer over te vernemen.